Sunday, February 19, 2012

Muammar 8 Bulan

Assalammualaikum...

First of all...fyi, ini adalah entry tertangguh...dah lama duk dalam draft sebab tak sempat nak habiskan....masa tu last month kalut nak moving out..so, terlewat sudah..

Tapi takper...saya just nak update pasal perkembangan Muammar masa berusia 8 bulan.

At 8 month, Muammar dah tumbuh gigi ke-4....yeayy....sangat happy ibu dia nih...masa CNY tu, gigi keempat dah start crowning...no wonder 2-3 hari before i discovered gigi dia dah keluar, dia sibuk nak gigit orang aje...sampai saya pun geram sangat-sangat bila dia geget time BF...sampai merajuk tak mo susu kan dia kalau dia gigit lagi....tapi bila saya dah tau dia sebenarnya nak tumbuh gigi...cam nyesal pulak merajuk ngan anak sendiri...huhuhu. Sorry sayang, sebab ibu ter"emo" pulak.....tsk..tsk...

Sengehhhhhh...:D
And then, masa 8 bulan nih, Muammar finally go to another stage of movement..Dia dah boleh merangkak...another big milestone for a baby...:D

Masa mula-mula dia belajar merangkak tu, dia merangkak 1-2 pace aje..pas tu duk menyusup cam asykar balik pulak....otot kaki tak kuat lagi kut..bila merangkak rasa cam dia lambat gerak...haaa..payah-payah sangat, menyuloq aje la..cepat sampai...:D Tapi after 2-3 hari dia try, dah boleh merangkak terus..langsung tak nak menyusup lagi dah....laju pulak tu...hehehehhe. Pandai anak ibu...ni yang sayang nih...:))

Berehat sebentar..:D
Then, bila Muammar dah pandai merangkak, means pergerakan semakin tangkas....hahahaha...makanya, perimeter bermain semakin luas la...klu dulu masa boleh menyuloq, main dekat-dekat jer..sebab penat nak meniarap jauh-jauh...bila dah merangkak, memang ronda satu umah la gamaknya....dari hall ke dapur...dari dapur ke bilik, dari depan ke belakang.....memang cerdik la dia ukur satu rumah... nak kira rumah abah dia besar mana agaknya....heh

Yezza...!!
Dah tu, makin banyak la benda yang dapat dia capai....semua nak amik...mula mengutip kata orang...itu yang saya risau...taku kalau dia jumpa benda-benda kecik yang kita tak perasan...contohnya macam dust ball...habuk yang menggumpal tu....nanti dia mesti nak masukkan dalam mulut....So, hari-hari pagi-pagi memang saya sapu rumah dan mop licin-licin...at least bila dia merangkak tak kotor baju dan tak de la dia kutip benda-benda kecik tu.

Merangkak pi sebalik sofa...main kat langsir
Masa umur 8 bulan nih jugak, Muammar makin menunjukkan kegemaran pada satu objek yang ketara...Nak tau apa dia...???

Muammar suka kipas angin..tak kira la kipas siling atau table fan...pantang nampak..mesti nak suka...kalau baring nampak kipas, mula la kaki tangan tak reti diam....godek-godek gedik-gedik...suka sorang-sorang dia..gelak hik-hik..tak paham betul ibu ngan abah dia tengok....pi supermarket nampak kipas angin yang display pun dia boleh suka..hik-hik gelak sampai jerit-jerit.....:) Even bangun tidur tiap pagi nampak kipas, terus senyum lebor-lebor....haaaiiih la Muammar....:)

Another favourite object - remote controller

Muammar punya favourite toys sekarang ada a few...tapi basically yang senang dia pegang dan boleh kunyah-kunyah....teether ada, tapi dia kadang-kadang cepat bosan..nak pi amik toys yang lain pulak. Ada duck toy, ada alphabet mat dengan soft  balls.


One of his fave toys - Little Ultraman (sebab boleh kunyah-kunyah...heheheh)
 Kalau jalan-jalan pi tesco ker, dah senang..sebab dah boleh duduk dalam troli..Dia pun suka, sebab pandangan mata dia luas..boleh tengok macam-macam..boleh excited kat macam-macam..:D We all tak guna stroller sebab Muammar tak suka masuk stroller..asik nak berpusing-pusing aja kejanya...Muammar ni, bak kata Tok dia, montot tak dan lekat kat lantai, dah kalut nak bangun pulak ...heheheh

Wah..syok nye duk dalam nih....:D
And Muammar akan berhenti main, tiap kali dengar azan....atau suara orang baca Al-Quran....yang ni memang sejuk hati bila tengok dia senyap tak berkelip mata tengok tv....kalau tengok yang lain-lain dia excited jugak, tapi bila azan memang dia senyap sampai la sudah....Pandai nye anak ibu....:))
video
Ok lah..itu aje cerita...nanti tunggu saya update Muammar 9 bulan pulak...

Buhbyeee...:)




1 comment:

noorham enterprise said...

so sweet la anak miss.. jemput melawat blog saya miss ^_*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...