Saturday, March 24, 2012

Demam Apakah Muammar???

Assalammualaikum....

Muammar saya tak berapa sihat la 3-4 hari nih....Dia demam....kesian dia...tak lalu nak main...tengok mainan pun tak berselera....kalau time sihat, tak sempat nak dudukkan montot betul-betul pun dah capai mainan sana-sini.....

Muka merengek ...
Sebenarnya Muammar dah demam sejak petang Selasa lagi....Kebetulan pulak abah Muammar pi fishing trip 3 hari 2 malam di Penang....

Masa petang tuh, rasa tetiba badan dia panas....tengok macam tak berapa bermaya jer....Saya bagi ubat demam....kebetulan ubat hari tu dari KMC masih banyak...Bukan saya tak nak bawa pi klinik, cuma bila sorang-sorang cam segan pulak nak pegi....

Senyum tak manis
Tapi itulah, saya fikir kalau pegi klinik pun, nanti Dr. Harcharan tu bagi ubat demam jugak...Saya perati jugak kalau-kalau naik biji-biji ruam merah ker..tapi Alhamdulillah takde pun...so, bagi aje la ubat demam yang ada.....bubuh kool fever, Muammar tak suka...asik nak cabut buang aje..rimas dia kot...

Cuma yang risau nye, demam Muammar macam kejap panas, sekejap kebah....Demam dari Selasa lagi...sekarang dah Sabtu....lama la jugak kan...???

Tapi pagi nih macam dah kebah...tak panas ...suam-suam aje.....

Yang masalah sekarang ialah Muammar tak mau makan...nestum pun tak mau, apatah lagi bubur.....Sejak semalam mulut dia kunci rapat tak mau makan bila saya suapkan dengan sudu....masa awal-awal demam nak jugak dia makan macma bisa...nih dah nak baik tak mau makan pulak...saya bagi buah pun taknak jugak..harapkan BF aje la....Susah hati pulak bila dia tak makan...takut kang tak cukup zat pulak anak saya nih....:(


Get well soon sayang...
Harap-harap Muammar tak apa-apa..risau jugak tengok dia macam tak larat...duk main sikit-sikit aje....semalam asik nak tido aje...Nasib baik hari nih dah mula bising riuh rendah skit macam selalu....

Cepat baik yer yayang ibu.....Ni demam nak pandai berjalan kut.....Nanti bila dah baik, boleh main puas-puas yer.....Mmmuuaahhh.....

Friday, March 23, 2012

Rajinnya Muammar

Assalammualaikum......

Muammar saya yang rajin......

Hahahah....biasalah budak-budak kan....dorang nih nampak kita usik tu..usik nih...buat tu..buat nih..dia pun nak menyibuk sama......sibuk nak ambil tau aje.....

"Ibu.....nak jugak ..."

 Tengok la tuh...gonggong socks dia....masa ni saya tengah lipat kain...dia pun nak tolong samala kononnya....tu yang saya bagi bakul.....kerja dia punggah masuk keluar baju-baju dalam bakul....bila saya kata meh tolong lipat dengan ibu....dia pun sengih-sengih....

Kutip-kutip baju

Sibuk jugak Muammar nak tolong kemas tu...tapi tu la...yang paling Muammar suka adalah kirai balik kain yang ibu dah siap lipat susun cantik-cantik....tangan dia laju je capai duk kirai ....eishh...eeiissshh...sabor aje la dak tecit nih...:D

Yeayy.....jom lipat....

Dah tu dok syok sendiri-sendiri dia....ceehhh..konon-konon buleh pegang dua tiga helai baju dia tu, best la dapat tolong....tengok saya lipat, dia pun duk sibuk hempuk-hempuk baju atas karpet jugak..:))


Boring-boring, gigit masuk mulut....

Itu la perangai dia...kalau time masak, abes besen ngan tupperware ibu dia  wat main jugak....kung kang kung kang kat dapur sama naik bising ketuk besen dengan ibu ketuk kuali dengan sudip...hahahhahaha

:D

Thursday, March 22, 2012

Its Playtime ....Awww...Chak!!

Assalammualaikum....

Playtime!!!  Budak mana yang tak suka kan? Kalau boleh nak main jer sepanjang hari...hahahaha. Kalau baby cam Muammar, celik mata sampai tidur pun ialah playtime.....:P

"Kuda ku lari....."
Kat rumah, duduk berdua ngan Muammar layan kan aje dia nak merangkak....Kami main peek-a-boo ....

video

Saja upload video saya main cak-cak ngan Muammar....Masa ni dia umur 8 bulan....baru merangkak sikit-sikit...tapi nak cepat, still meniarap lagi....hampir terlupa dah saya record yang nih...godek-godek pc jumpa plak....terus upload kat blog kannn.....heheheh

Saja suka agah dia sebab masa nih dia dah mula belajar gelak jerit-jerit....Kelakar dengar dia jerit....macam gegirl je bunyinya....hahahaha

Masa nih Muammar dah mula tunjukkan separation anxiety dia...mana saya pegi, dia mesti nak ikut....mula nak merengek bila saya hilang dari mata dia.....kadang-kadang, saya pi bathroom pun curi-curi jer....

Nih kalau main cak-cak, selalunya saya menyorok belakang sofa atau pintu..nanti dak kecik ni pun cepat-cepat la gi kejar cari ibu dia..takut sangat kena tinggal...:D

Bukan senang nak rakam aksi Muammar ni.....tapi inilah yang nanti akan jadi kenangan bila kita tengok balik time anak-anak dah besar kann???

Walaupun tak sehebat mana la sangat rakaman nih kan, tapi 10-20 tahun lagi, it will be one of the most precious things in life...:)) Tak ternilai dengan harta dunia......


Saturday, March 17, 2012

Muammar 9 Bulan

Assalammualaikum....

Ini merupakan entry tertunda yer u olls....heheheh.

Asik-asik tak sempat je nak bagi perabis.....asik-asik bagi settle entry lain ajer..huhuh.

Saya kasi update Muammar masuk 9 bulan okeh......

Say Cheese.....!!
Muammar semakin kuat tersengeh....sebab gigi dah banyak...hahahaha...tipu la ibu dia  ni...Muammar sebenarnya semakin galak kalau kena sakat....Muammar ni super peramah tau...pi kat siapa lah pun...senyum manjang...Alhamdulillah....orang kata murah rezeki ...:D

Lagi satu, semenjak dah pandai merangkak nih...dalam kereta, makkk aiiii...aktif bukan main...sekarang kalau duduk dengan saya, mata tu nak tengok depan aje....leher nak tegak aje...kalau tak sampai siap terjenguk-jenguk panjangkan leher...punya gigih dia pun nak tengok ......dah tu mulut dia ringan aje nak tegur...macam nak bercakap dah....hihihi

Kalau dah boring duduk, mula la nak memanjat pulak....saya la jadi mangsa nye...sibuk plak nak capai seat belt....sibuk nak pegang stereng abah...sibuk dia tengok seat kat belakang....agak-agak dalam hati mesti Muammar fikir syok nye kalau boleh explore kereta abah dia.....:D Tunggu la yer sayang, nanti dah boleh berdiri betul, dah boleh jalan, ibu bagi main kat belakang bila naik kereta okeeyyyyy....?? :))

Wah, bestnyer tengok tv...!
 Ada satu perkembangan Muammar yang saya tak berapa nak suka....Budak kecik nih dah pandai jadi hantu TV....pantang dengar iklan, cepat aje toleh kat tv...tv sebenarnya tak patut didedahkan pada toddler 2 tahun ke bawah....tapi nak wat cemana lah haiii..time ibu ngan abah dia tengok tv dia pun join sekaki laaa.....dah tu suka pi dekat-dekat pulak tuh...sibuk tangan dia nak raba tv tu...agak-agak boleh dapat kut apa yang dia nampak kat skrin tu agaknyer.....

Gambar bawah nih...mentang-mentang dah boleh berdiri , sibuk nak pegang tv...kadang-kadang tempek tangan kat dinding pun gigih nak berdiri jugak...ada jugak sesekali jatuh terduduk bam-bam dia.....tapi dah memang dasar lasak kan hero saya nih....jatuh bangun balik aje laaaa....

"Ibu, tengok saya dah pandai pi kat tv.....:))"
Dan Alhamdulillah...masuk umur dia 9 bulan nih, dah ada 4 gigi, baru nak nak "makan."....makan yang betul-betul....sebelum-sebelum nih, bagi dia makan solid food pun sama macam tak bagi jer...banyak yang dia sembur kuar daripada yang dia telan.....sekarang dah banyak sikit la dia makan....nampak dah selera....sekarang saya pun boleh la senyum senang hati every time bagi Muammar makan.....kalau tak , dulu, mau stress saya bagi dia makan...mau meroyan jadinyaaa...hahahaha

Maybe sebab dia dah mula boleh kunyah-kunyah  kut.....tapi nak bagi dia makan tu mamang saya kena sabar bebanyak..sebab dia jenis makan lambat..so kena melayan aje lah dia...bagi makan sambil main-main agah kan dia...tak tau la cara tu teh best way to train solid for baby, tapi setakat nih tu aje yang berkesan untuk Muammar..hopefully, bila dia makin besar, dia pandai makan dengan tertib...tak mo banyak sangat main-main....Insya Allah....

Makan sambil main kuda
Sekarang nih sebab dia aktif sangat , nak amik gambor kemain la payah nye kannn...kejap jer nak gerak, kejap jer  nak gerak...adoiiyaaaiii.....pening ibu dia kena snap banyak banyak kali tau....

Ibu sayang Muammar....

Bertatih meniti meja dan sofa...

Kegigihan berdiri dan meniti semakin hebat....pantang sua tangan, capai-capai aje nak berdiri terus....walau kaki tergigil-gigil lagi, cepat aje nak bangun.....kalau dah penat, dia mencangkung kejap, pastu nak sibuk berdiri balik...selagi larat tahan berdiri, berdiri la dia...kalau dah tak larat sangat baru nak merangkak.....takper, Muammar tengah latih otot kaki bagi kuat yer....:D Maybe bulan depan boleh jalan dah dak tecit nih....

"Ehh....ada iklan plak kat tv...."

Yeaayy...Every time is play time....
Yang nih  ialah time tiap kali nak pakaikan pampers...nak siapkan setiap kali pas mandi, jenuh bergerak sana sini...sibuk je nak main....tak sempat pakai baju dah merangkak pegi main...mencabar sungguh laaaa......penat pujuk nak bagi pakai baju...dia tak meronta bila saya tangkap, tapi tak sempat nak duduk, dah bangun merangkak semula.....jenuh tangkap la ibu dia nih...huhuhuh

Style tido pun dah tukar...makin kerap tido meniarap....kadang-kadang time BF pun meniarap jugak....siap panjat-panjat badan saya....selesa kut tido gitu....selalu kalau dia meniarap, saya perhatikan dia tido lama sikit dan kurang terganggu.......saya tak risau dia tersembam, sebab Muammar dah besar, dah pandai kalih badan sendiri...tapi tu la, kadang-kadang kelakar tengok dia.....yang nih, sempat saya snap gambar dia menonggeng masa tido.....cam orang sujud pun ada.....aaaiiishhhhh la Muammar oooiii.....

"Zzzz....Zzzz...."

Makin besar, makin banyak ragam perangainya.....I'm happy having this happy and active Muammar....I wish I can do my very best for him every day...:D

Oklah, itu aje.....nanti update untuk 10 bulan pulak.......tq for reading uolls..:D

Thursday, March 15, 2012

Ku Rasa Apa Kau Rasa

Assalammualaikum...

Entri ni sebenarnya adalah kesinambungan kes HFMD Muammar.....sebab memang related dengan HFMD ponn...

Actually a day before Muammar discharge ward, saya adalah demam..badan tak larat...rasa sejuk ketaq bak kata orang kedah...Duk dalam ward yang 24 hrs aircond rasa cam duduk dalam igloo.....sejuk mencucuk sampai tulang....tekak rasa sakit perit....Ngadu kat hubby...

"Alaa...duduk dalam aircond lama-lama memang macam tuh...abang pun sakit  tekak jugak....nanti minum air banyak sikit...makan panadol sama..."

Ok laa...alasan diterima....saya makan panadol..minum air banyak-banyak..hati dah mula rasa tak best...sebab petang tu saya rasa ada macam jerawat nak tumbuh kat tapak tangan..gatal pulak tuh.....tunjuk kat hubby....

" Eeiisshh...takkan boleh jangkit pulak dari adik...orang dewasa mana kena dah....bawah 10 tahun je yang berisiko laaa....hehehe. Tapi tulah, cer tengok ayang umur berapa...29 tahun ker, atau 9 tahun...???"

Adoiyaiii..sempat wat lawak pulak laki saya nih....saya senyap je lah...tapi memang tak best sesangat dalam hati....

Malam tu, menu dinner ialah lamb chop dari Joned's Cafe...dah lama tak makan kat situ sejak-sejak tak duduk Alor Star...Hubbby pun pi beli tapau aje....western food kt situ memang sedap la kira nya....

Tapi masa makan, Ya Allah.....tak boleh telan....rasa macam mencucuk kat rengkung....kunyah-kunyah bila nak telan rasa macam bongkah kayu yang bercerucuk lalu kat tekak....sakittttttttt ya ampun........

Saya banyakkan minum air masak....

Esoknya, sempat saya tanya pada Dr. Razif, pasal HFMD pada adult. Dia kata memang boleh  jangkit, cuma tak seteruk pada kanak-kanak....

So, conclusion nya adalah saya dijangkiti HFMD.....

Luckily saya demam sehari aje...hari-hari seterusnya adalah hari-hari yang mana penuh ulser dalam mulut, rashes naik kat tangan dan kaki......gatal yang amat...lagi gatal daripada chicken pox tau.....

Worst adalah ulser dalam mulut.....tekak merah, sakit nak telan air liur pun....tengok kat cermin memang banyak tumbuh kat tekak.....dalam mulut kat pipi n bibir pun...ulser kecik-kecik berderet sampakan bibir saya jadi bengkak dan tebal....merah dan panas....
Biji merah yang merenyam

Pic hari kedua
Sepanjang minggu lepas, makan bubur nasi 3 hari..itu pun gagah makan jugak sebab fikir nanti nak BF Muammar...

Sekarang, Alhamdulillah..dah baik...rashes dah menggelupas....sama cam Muammar la..hehehe. sebab rashes banyak tumbuh kat jari, masa tengah mengering tu, kematu rasa jari jemari saya nih...tebal aje....sampai tak berapa nak sensor dah jari-jari tu....

Kat tapak kaki pun adaaa...
Tapi tu lah kan.....nak cerita nyer....doa ibu memang makbul.....saya tak salahkan Muammar sebab saya berjangkit dari dia....sebab masa Subuh sebelum saya bawak Muammar ke hospital saya dah doa pada Allah, jika boleh biarlah saya yang jadi galang ganti sebab tak tahan tengok Muammar sakit macam tuh....ingat lagi entry  yang nih...?????

So, saya redha...Alhamdulillah, Allah uji sikit , bagi peluang saya sama rasa macam mana Muammar rasa bila tak boleh nak telan makanan even minuman pun....Alhamdulillah, Allah berikan saya nikmat merasa kesakitan yang Muammar rasa.....memang rasa kesian sangat pada Muammar.....saya yang dewasa nih pun rasa seksa nyer...Nauzubillahhhh.......tapi saya hanya mampu bersyukur.....dan senyum....Alhamdulillah.....Allah Maha Penyayang....

Sekarang, Muammar dan saya dah sihat.....


Alhamdulillah....

Wednesday, March 14, 2012

Wordless Wednesday : 9 MOS with 4 Teeth



.........and another two upper lateral incisors are crowning..:D

Monday, March 12, 2012

My Poor Baby with Coxsackie - Part 4

Assalammualaikum...

Hari kedua di KMC....

My budak bulat..:D
Alhamdulillah...walau pun Muammar masih demam sikit-sikit, sebab suhu dia kejap turn kejap naik...tengokdia dah agak stabil..Boleh dah nak main sikit-sikit. Walau tangan sebelah aje boleh bantu dia merangkak, gigih jugak tu golek sana sini....

Sian Muammar nak garu pun guna sebelah tangan aja
Hari ke-dua..Masih naik lagi rashes
Dr. Razif masa wat ward round pagi tu, kata tengok progres Muammar pun ok...dah kembali akitf...cuma, rashes masih merah-merah....Doc kata waktu nih memang akan gatal sangat..so, dia bagi ubat gatal pulak....yang nih buat baby jadi drowsy sikit kata nya..tapi setakat nih...Muammar recovering....

Susah betul nak jaga Muammar yang lasak dengan wayar drip dia nih..
Saya bagi Muammar nestum baby pun dia dah selera makan..tak banyak pun dia makan, tapi Alhamdulillah....mau jugak dia telan...tapi lambat sikit la....layan kan aje...

Alhamdulillah, BF semakin senang....tapi yang tak bestnye, Muammar akan gigit everytime nak initial BF....Sakittttt......:((  Takpelah, demi anak kan.....asalkan dia tak kelaparan....ibu sampai ketap-ketap bibir tahan sakit dia gigit...huhuhu

Rashes kat tangan
Tapi Muammar masih lagi merengek-rengek jugak...maybe sebab tak selesa miang satu badan kut....IV drip still pasang jugak....saya tau dia sebenarnya sangat rimas..nak gerak jauh-jauh pun tak boleh sebab cucuk wayar tu....jenuh jugak nak kepung dia....

Abah n Muammar
Hari ketiga, Alhamdulillah....rashes dah mula hitam....even ada lagi rashes kecik-kecik yang naik...yang besar dah mula nak kering...doc kata klu nak balik pun boleh dah....tapi kena kuarantin kat rumah...tak boleh keluar in public....

TV  (all the ) time!!!
Budak tak reti diam
Tapi sebab ada insurans cover, saya kata duduk sehari lagi la....lagi pun, Dr. Razif kata kalau keluar ward pun, jarum drip still kena pasang lagi...sebab in case kalau dia tiba-tiba demam semula, senang nak buh drip balik....

Yang kelakar nye, Dr Razif kata, tangan Muammar takleh bukak balut lagi, sebab nanti kalau nak cucuk jarum drip tu bukan senang....tangan Muammar tembam...banyak isi...susah nak cari urat....hahahah....Tu sebab jugak la saya minta untuk stay kat ward je lagi sehari.....Alang-alang kan....klu apa-apa, memang dah ada kat hospital....

So, at last, Muammar discharge on Sunday....

Kat tangan
That morning, Dr Razif datang, bukan main Muammar senyum-senyum..maybe dia dah register muka doc kut..sebab every time Dr Razif mai, Muammar sebuk nak main stetoskop doktor...Dr. Razif pun bagi kan aje pulak tu..heheheh
 
Close up
Pagi tu, doc kata, Muammar boleh discharge....balutan drip pun dah boleh tanggal.... Yeaayyyy....saya happy untuk Muammar..yelah, ada benda alah tu, sian dia nak gerak...merangkak pun guna sebelah tangan..cam budak patah tangan pulak....

So, bila dah bukak balut tu, Muammar bukan main lagi dia main...Sambil-sambil saya kemas barang, dia sibuk dengan dunia dia.....Hubby saya sampai kata, " Haaaa..yang ni la baru Muammar...."  :D

Alhamdulillah, hospital bil lebih kurang 2k aje...Mujur saya ada amik insurans untuk Muammar..so, bayar sikit aje..yang lain, di cover...:D

Overall, this is a pengalaman yang menakutkan as a mother....sangat susah hati bila baby demam tinggi....takleh nak minum dan makan....susu pun taknak...at my wit's end bila tak tau nak wat ape to soothe the baby....

Alhamdulillah...Muammar dah sembuh...sekarang nih kulit dia tengah mengelupas ...saki baki rashes hari tu...Tapi, dia adalah lasak seperti biasa..:))

Saya kembali happy melayan macam-macam Muammar saya..:D

The End.....













Sunday, March 11, 2012

Hari Ahad Abah Cuti

 Assalammualaikum....

Hari Ahad adalah hari cuti hubby yang baru...before this, weekend adalah Jumaat dan Sabtu.

Saja nak share Muammar tengok abah cuci kereta....

One day, bila dah pandai jalan, Muammar boleh tolong abah siram kereta yer sayang....


"Wah, syok nye tengok air pancut-pancut...Tak leh mandi ker??? :D"


"Alaaa.....cemana nak pegi nih? Abah tak mo ajak ker????"

"Ibu...tolong la saya...saya nak pi kat luar tolong abah main air...huhuhu.."

Friday, March 9, 2012

My Poor Baby with Coxsackie - Part 3

Assalammualaikum...

Alhamdulillah....referral ke KMC senang diuruskan dengan bantuan Kak Marina. Thank you so much Kak Ina yer....

Sampai-sampai je kat KMC, terus jumpa kak Ina dan kitorang register untuk klinik Dr. Razif. Luckily, ada sorang patient aje. So, sekejapan aja dah dapat masuk jumpa doktor.

Dr. Razif pun dah already noted dengan referral letter dari PMC tu. So, dia pun check Muammar lagi....Suruh Muammar baring untuk cek pernafasan dan reaction. Then check mulut dan temperature. Suhu 38.5 degree. Dr Razif kata memang tinggi, sebab muka Muammar dah merah....Dr.Razif bagi ubat punggung kat Muammar nak bagi cepat sikit turun suhu badan Muammar.

Masa Dr Razif suluh mulut Muammar, dia suruh saya tengok ulcer dalam mulut tu....Ya Allah...memang banyak.....kat tekak Muammar penuh biji-biji merah bersusun bergugus-gugus.....patut pun dia tk boleh nak susu.....iskkk...isskk....

Muammar yang merengek
Doc memang suruh masuk ward. Katanya, coxsackie nih boleh jadi serius kepada kanak-kanak especially  kat yang baby lagi sebab imun system yang lemah. Takut kalau kat rumah, suhu naik tak menentu risau akan ada jangkitan pada otak baby. Doc suggest untuk bagi IV drip kat Muammar untuk elakkan badan dia lemah. Bila ada tenaga nanti lagi cepat badan boleh lawan virus tu. Alhamdulillah, Dr. Razif memang tip top....explanation pun bagus, tengok dia treat Muammar pun ok.

Urusan nak admit ward pun alhamdulillah..sekejap aje... Saya pun tak sabar dah nak baringkan Muammar...dia dah tak selesa sangat-sangat...nak minum dari sippy cup pun tak mau dah...memang kelam kabut betul ibu dia rasa bila dengar Muammar asik merengek aje....

dah makin banyak bintik merah
Dapat je katil, terus tukar baju and pampers Muammar dulu...lap-lap badan dia sikit bagi rasa selesa....dia masih refuse nak direct feed. Mujur dalam dia merengek-rengek tu, mau jugak minum dari sippy cup walaupun sikit-sikit je dia telan...dah lapar sangat kut...sian anak ibu....huhuu

Yang nih BF lepas dah petang sikit....dah spray ubat kebas mulut
Tak lama pas tu, Dr. Razif cucuk jarum untuk masukkan drip...Masa ni Muammar nangis punya kuat...Doc susah nak cari urat darah dia sebab Muammar bam-bam sangat..banyak isi....Saya tolong pegang dan teman kan Muammar...Tapi Dr. Razif puji sebab Muammar nangis aje, tak meronta-ronta macam ada sesetengah budak....Tapi memang sedih tengok dia nangis...Saya risau bukan ape, bila dia nangis, memang akan lagi sakit tekak dia...suara pun jadi serak sangat dah...

Dalam tak larat, sempat lagi tengok tv tuh....hihi
Masa first day kat KMC, every 2 hours nurse akan datang check temperature...Doc kata even dah bagi ubat, temperature demam kena monitor selalu, sebab virus nih buatkan temperature badan fluctuating.

Doc prescribed ubat demam, anti viral, ulcer gel dengan ada satu ubat spray dalam mulut..doc kata untuk bagi rasa kebas dalam mulut so Muammar boleh susu. Alhamdulillah...memang berkesan la ubat tu....dalam setengah jam pas spray tu, Muammar boleh direct feeding. Boleh la dia tidur lena skit.

Dah tak mo main dah.......
Actually, merah-merah tu memang gatal....Muammar nak garu sampai gigit-gigit....Ye la, sebelah kiri dah berbalut sampai ke jari...nak garu yang kanan, dah tak boleh...dia sampai gigit wrist tangan kanan sebab gatal..sian saya tengok merah-merah dia gigit..saya boleh tolong gosok-gosokkan aje kat tempat gatal tu..:(( tak sampai hati tengok dia gigit tangan sendiri....

Bila bosan, ibu bawak pi ronda kejap yer..
Muammar tido pun sekejap-sekejap jer....Selebihnya merengek...main sikit-sikit...then mai datang cari saya...sepanjang dia demam tu, dia lebih banyak cari ibu dia  banding ngan abah dia....nak memerap aje....sampai kan tidur pun nak kena peluk dia...saya letak kat tilam terus jaga...nangis....

Kesian kena usung menatang drip tu
Kiranya sepanjang hari tu sampai malam, dia memang tak selesa...merengek macam ada yang tak kena....Ya Allah, mesti dia tak selesa sangat-sangat. Masa malam tu, tok dengan wan datang melawat pun, dia tak mo pi kat sapa-sapa. Selalu memang dia ceria dan aktif bila ada orang ramai-ramai agah dia.

Jalan ngan abah pulak....

Even worse, malam pertama di KMC, Muammar tak boleh tido lagi.....dari jam 10 malam, cuba nak tidokan dia, dia menyusu sikit sangat....Saya dengan hubby gilir-gilir dodoikan dia..bagi susu dalam sippy cup....pun dia tak boleh tido....kesian sangat tengok dia nangis lagi sampai suara serak dah....Kami berdua pun tak tido...sampai la pukul 5 pagi kot, nurse datang bawak ubat spray mulut....baru Muammar boleh susu sikit..then baru boleh tido.....Saya sampai nangis nak bagi dia tidur ...lagi satu kesian bila fikir dia kelaparan sebab mulut sakit tak boleh telan...huhuhu

Saya pulak kena la pump susu sebab dah bengkak..sakit dah rasanya...bila dah pump baru la rasa lega sikit...dapat dekat-dekat 10 oz...paling banyak pernah dapat..selalu tu paling banyak pun 5 oz je....Alhamdulillah...nanti pagi boleh cover bagi Muammar kalau dia tak mo direct feeding lagi.....

...to be continued...

Next entry : My Poor Baby with Coxsackie - Part 4

Thursday, March 8, 2012

My Poor Baby with Coxsackie - Part 2

Assalammuaalaikum...

Khamis, 1 Mac, awal pagi, saya dan hubby bersiap-siap ke hospital. Tengok muka hubby memang kusut. Ye lah, Muammar tak sihat...malam takleh tidur. Kebetulan pagi tu dia ada site meeting dengan boss kat site project. Tapi hubby kata, jom bawak Muammar pi hospital dulu. Meeting kalau sempat nanti dia pergi. Saya menurut aje....

Mula-mula kami ingat nak ke hospital besar. Then on the way hubby kata terus shoot pi Alor Star aje lah....Decide nak pi PMC.

Dalam kereta Muammar still merengek...tak boleh jugak nak direct feed BF. bagi dia sippy cup boleh la dia minum skit-skit. Kesian tengok dia ...lemah dah badan dia.

Hubby drive pun sikit punya laju. Kul 8.30 pagi dah sampai PMC. Register bagai-bagai, kul 9 tunggu doktor pulak. Katanya 9.30 , tapi dekat kul 10 baru nampak doktor. Then kena tunggu turn plak lagi. Rasa cam lambat je masa berlalu bila tunggu turn Muammar nak boleh masuk jumpa doktor. Muammar pun merengek aje...Saya tau dia lapar, penat, mengantuk dan tak selesa. Masa tu rasa macam helpless sangat. Dalam hati saya duk kata , " Ya Allah, apa lah yang boleh aku buat untuk hilangkan kesakitan anakku ini...???"

Dan banyak kali jugak saya cakap kat Muammar, " sabar ye sayang.....macam mana la ibu nak tolong adik lagi nih?? Ibu kesian kat adik..Ibu tau adik lapar ..nak susu yer....minum sikit yer....sikit pun jadi la..pelan-pelan...biar cepat baik yer.....". Jadi macam buntu sangat bila tak tau buat apa nak tolong Muammar.
Masa kat PMC, mujur ada Kak Nora. Kak Nora nih office  mate hubby. Office hubby tak jauh dari PMC. So, Kak Nora teman kitorang dari pagi tuh sampai la settle di PMC. Muammar pulak, yang saya bangga tuh, dalam tak larat dia, masih jugak tersengeh bila Auntie Nora dia agah. Boleh jugak senyum sikit-sikit bila kita ajak main dengan dia....Hmm, memang kuat anak ibu nih yer....

Bila masuk jumpa doktor, doktor cek tangan, kaki dengan mulut Muammar.. Rashes merah makin banyak. Masa doktor suluh mulut Muammar dengan lampu suruh hubby tengok ulcer dalam mulut dia, hubby kata memang banyak ulcer kat tekak dia. Bersusun biji-biji kecik-kecik. Merah mulut Muammar. Suhu demam  pun tinggi, 38.7 dgree.

Doktor bagi dua options. First, ambil ubat dan makan ubat kat rumah aje. Second, admit ward, pemantauan di hospital, ada ubat dan boleh masuk drip. boleh pilih sama ada nak kat PMC atau hospital besar. Doktor akan buat referral letter.
Doktor inform yang simptoms akan jadi lebih teruk sebab masa tu baru masuk hari kedua. Rashes tu akan tambah teruk sampai baby tak boleh makan minum langsung dan suhu akan lagi tinggi. Takut bila badan baby lemah, lagi teruk keadaannya. At least at hospital, akan di pantau dan boleh drip untuk bagi tenaga. 

Mula-mula kami decide admit di PMC aje. Tapi after discussion dengan Kak Marina,agent takaful Muammar, kami minta doktor refer ke KMC.

...to be continued......


Wednesday, March 7, 2012

My Poor Baby with Coxsackie - Part 1

Assalammualaikum...

Agak lama saya tinggal kan blog nih...dah ada 2-3 entry yang ter'delay'. Tapi this time, entry ni saya create khas untuk cerita experience Muammar ku sayang diserang virus coxsackie.

Mula-mula, u olls tau dak coxsackie virus tu ape? Coxsackie virus nih yang boleh mengakibatkan penyakit tangan, kaki dan mulut atau hand, foot & mouth disease (HFMD). Biasanya yang terdedah kepada jangkitan adalah kanak-kanak di bawah usia 10 tahun.Gejala yang ketara adalah ruam berair macam Chicken pox kat tangan, tapak tangan, tapak kaki dan juga di dalam mulut. Dalam mulut biasanya akan jadi ulcer yang teruk.

Biar saya cerita dari awal yer....

Hari Rabu, 1 Mac - Muammar bangun pagi dengan ceria...macam biasa...sibuk teman saya iron kemeja hubby dan prepare breakfast...Masa abah dia nk pi keja, Muammar masih lagi boleh ketawa bila babai abah.

Lepas breakfast dan mandi, Muammar main macam biasa...Saya pun buat keja dapur sikit-sikit...Tapi Muammar mula meragam..asik nak ikut mana saya pergi...kena tinggal jer, mula menangis...saya pun pelik kenapa pulak dia mengada-ngada....selalu boleh jer main sendiri....

Dalam pukul 11 gitu, Muammar susu dan tertidur...Saya sambung buat keja dapur...Jam 12 lebih Muammar terjaga, saya sambung BF dia...topok-topok montot dodoikan dia...usap kepala dia, rasa suam-suam....dalam hati berdetik...

"Eiisshhh...demam adik nih...". Bila Muammar lena semula, saya amik termometer. Cek suhu Muammar..37.5 degree...Ada demam sikit.....hati mula susah :(

Hubby balik lunch, saya pun report kata badan Muammar panas. Hubby kata suh buh kool fever dan jerlum kepala dia dengan towel basah. Kut-kut nanti petang ok..Saya bagi ubat demam yang KK bagi untuk setiap  immunisation jab Muammar. Pas tu Muammar pun lena balik.

Petang sikit badan Muammar still panas....tengok dia pun tak selera dah nak main...hati ibu mana yang tak rusuh tengok anak dia yang selalunya aktif cergas tetiba tak bernafsu nak main..dia nampak tak larat....merengek aje....muka merah...kejap-kejap dia nak baring....pantang nampak saya bangun, dia mula nangis.....

Yang lagi sedih, bila Muammar asik pandang kat longgokan toys mainan dia...tengok dia memang ada hati nak main....tapi nak merangkak pi kat mainan tu dia dah tak larat....kesian sangat masa tu saya tengok dia...
.
Tido petang....tengah hari tak de selera makan




Maghrib....pas solat, saya cek Muammar...tangan dan kaki...Ada nampak bintik merah...Hati dah berdebar...dah syak yang bukan-bukan...bukan chicken pox, sebab Muammar dah dapat masa umur dia 21 hari. Kebetulan, baru beberapa hari sebelum tuh, saya chat dengan member di UiTM pasal anak dia yang kena HFMD 2 minggu lepas.


Saya mengadu kat hubby. Dan-dan, hubby suruh siap untuk bawak Muammar ke klinik. Dalam hujan lebat hubby pecut kereta nak kejar waktu closing klinik kanak-kanak Dr. Harcharan yang kami selalu bawak Muammar tu. Sampai kat sana, dah hampir nak tutup. Tapi nasib baik masa tu ada 4-5 orang lagi patient.

Dr. Harcharan memang baik. Sebelum ni kami bawak Muammar memang ok. Tapi malam tu, tengok dia examine Muammar macam ala kadar... saya tanya macam-macam, dia jawab nak tak nak. Even temperature Muammar pun tak ambik. Tu yang wat saya geram....:(( 

Dia  yang confirmkan Muammar dijangkiti HFMD. Dia bagi ubat demam, ubat antibiotik, ubat sapu untuk gatal dan gel mulut untuk ulcer. Dia kata, nanti 4-5 hari baik....Kami pun balik dengan harapan Insya Allah Muammar akan sembuh dan tak de apa yang kami perlu risaukan sangat.

Baru pas bagi ubat demam. Boleh main sekejap
Malam, Muammar tak boleh tidur....nangis dan merengek. Tak mahu menyusu. Tiap kali suakan susu, dia menangis. 

Masa tu, saya memang rasa nak nangis sama. Kesian sangat tengok dia nangis sampai takde suara. Muammar tak jerit, nangis aje..Mengongoi.....Ada dua kali aje dia terlena...dalam setengah jam aje..itu pun sebab dia dah terlalu letih agaknya...susu tak leh langsung...Bila saya fikir dia tertidur dalam keadaan letih dan lapar susu, menitik air  mata.....Ya Allah..memang kesian tengok dia.....

Masa tu saya dan hubby gilir-gilir peluk dia....kami ingat dia tak mau susu sebab pahit tekak kerana demam..Sepanjang malam kami berjaga...Sayu tengok Muammar....saya pula sampai sakit-sakit badan sebab bengkak susu....ye lah, Muammar tak mau hisap langsung. Sedangkan selalu malam-malam 3-4 round dia BF.... Last sekali dia BF masa on the way balik dari klinik jam 10 malam...kalau dah sampai subuh, dah berapa jam dia tak susu...kesian kan...?:((

Lepas solat subuh, hubby decide kami pi bawak Muammar ke hospital. Tak sanggup dah tengok dia nangis dan badan dia pun panas macam tak surut jer...

Waktu solat subuh, saya doa pada Allah sampai nangis-nangis....

"Ya Allah, sesungguhnya aku tak berdaya melihat Muammar tersiksa kesakitan..kesian dia kelaparan tak boleh menyusu dariku....jika lah boleh aku menanggung kesakitannya, aku rela Ya Allah..asalkan Muammar sihat dan tidak kelaparan. Biarlah aku yang menanggung pedih yang dia rasakan..."

Memang sayu sangat hati ibu nih bila tengok anak sakit tau...Kalau lah boleh, biar saya galang gantinya. Pagi tu, usai solat subuh, saya pump susu untuk Muammar....tangan sebelah pump susu, sebelah lagi gendongkan dia sebab dia tak mau berenggang dari saya......Alhamdulillah, 20 minit dapat 7 oz. Lega sikit bengkak susu saya. Saya buh 2 oz dalam sippy cup Muammar, pelan-pelan saya bagi dia sip sikit-sikit sepanjang perjalanan ke Alor Star. ... yang selebihnya saya bawak bekal untuk Muammar.

 Alhamdulillah, sikit-sikit dia telan buat hilang dahaga. Nak suruh dia direct feed memang tak mau. Tapi memang kesian sangat-sangat tengok dia. Tak boleh senyum dah. Badan dah letih sangat saya tengok. Maybe sebab lapar dan letih menangis dan tak cukup tidur.

Kesian anak ibu...:(
...to be continued.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...