Friday, February 24, 2012

Gugu Gaga Muammar

Assalammualaikum...

Muammar dah masuk 9 bulan....saya happy dan bersyukur sangat-sangat...Alhamdulillah, Muammar nampaknya semakin bijak...heheheh. Dan Alhamdulillah, masih murah rezeki saya untuk terus BF Muammar..dan moga-moga akan cukup 2 tahun saya BF kan dia nanti....

Ok laa...sebenarnya nak citer pasal Muammar skit..actually, sekarang nih Muammar dah mula banyak bunyi....hahahah. Banyak bunyi means mulut dia tu dah "uuuhh...", "aahhh...", "eeiiii...", "eerrhhh..". gugu gaga gaya dia la....pantang main, ada je wat bunyi-bunyi..entah apa la yang dia kak nam kan sangat agaknya....

My lil boy...:)
Dah pandai jugak tegur orang..kadang-kadang tegur saya atau hubby...."eeerrhh...", terutamanya kalau saya ngan hubby buat-buat cam tak layan dia main...dia tegur tu macam nak tarik perhatian agaknya...kadang-kadang, suka nak terkam kat kita terus, nak tengok muka depan-depan..:D

Muammar pun dah pandai menyahut kalau orang tegur...:))

Saya rasa cam excited pulak nak dengar his first word...Muammar nak pandai sebut "ibu" ker...atau "abah" dulu ek????:D

Saya suka jugak gugel-gugel pasal baby and parenting nih....so, terjumpa one article yang menarik. Ada a few ways yang kita boleh buat untuk encourage baby untuk bercakap, atau at least support baby memahami bahasa dan bunyi.

Yang nih saya share skit  laaa...nak tau banyak lagi, klik kat sini.

1. Nyanyian - kita boleh nyanyi untuk baby. Tak kisah lagu apa pun...Nursery rhyme ker...favourite songs kita ker....apa-apa nyanyian yang ada rhythm...yang ada phonemic ...bunyi yang pelbagai, tuning tinggi rendah dan ada alunan....baby akan belajar macam mana manipulate and use different sounds. Nak lagi happening, boleh joget-joget kalau suka...:D Kalau saya, selalunya saya nyanyi. Lagu anak itik tok wi ( masa Muammar mandi), lagu Old MacDonald, yang nih boleh wat bunyi binatang macam-macam...heheheh. Tak pun nyanyi nasyid 25 rasul yang Raihan tu..:D

Tepuk amai-amai...lalalalala...:D
2. Buku dan bacaan - kita boleh baca untuk baby supaya baby akan ada banyak perbendaharaan kata...tak kesah buku apa pun..buku cerita kanak-kanak ker, novel ker..newspaper pun boleh. tapi mesti baca dan sebut kuat-kuat la yer....kalau yang bergambar pun bagus...:D

His first book of objects:)
3. Bertanya-  yang nih macam kita encourage two-way communication dengan baby...kita galakkan dia untuk menjawab..contohnya, kalau pas mandi, tunjuk 2 helai baju..tanya la baby nak pakai baju merah ker, baju biru....biar dia pilih pun takper.:D..by doing this, kita bagi galakkan untuk dia involve dengan kita dan baru la rasa dia didengari, katanyer..heheheheh

Can Abah have ur teether , please..???
4. Join baby ber"gugu gaga".- yang nih macam kelakar..tapi boleh cuba..kita ajuk cara baby cakap..memang la tak faham..tapi baby akan rasa confident sebab dia rasa kita dengar apa dia kata....dan ia juga boleh menggalakkan baby supaya meniru apa yang kita cakap...so, that's why, kita kena watch our own language jugak ok..budak-budak memang cepat mengikut yer...:D


Peek-a-boo...!!
Kalau pi jalan-jalan kat supermarket....boleh jugak masa jalan-jalan tu, kita tunjuk barang-barang sambil sembang dengan baby..kita amik roti ker, gula ker, sayur ker...try explain what is going on around him. Explain and mention things around him....remember, never ever underestimate our baby. :D

Abah beli pampers yayang tu..:)

And lastly, yang paling penting, do not stop talking to our baby. A research has been done and it says by talking to your baby, using REAL words will boost the power of his brain power.....Tak caya?? Baca nih...
Speak to your baby simply, clearly and often. Baby akan belajar yang kita sedang berkomunikasi dengan dia. Dan kita beri perhatian pada dia.

gugu gaga..eerrhh...aarhh...nggeeiiii...:D
 But remember, REAL WORDS okeh...perkataan dengan sebutan yang sebenar yer....kalau kita cakap pelat-pelat, manja-manja dengan baby, dia akan mengikut nanti...Babies are great imitator..:)) So,jangan cakap pelat dengan baby, unless memang u olls nak anak u oll jadi pelat.....heheheheh

Love..
xoxo





Tuesday, February 21, 2012

Amalan Ketika Anak Sedang Tidur

Assalammualaikum....

This is just a quick entry....while I was browsing on overcoming baby's battle of meal, i've found this....
 
Something yang bermanfaat..apa salah dikongsi bersama..:D
 

This is about amalan yang boleh kita lakukan sebagai ibu bapa sebagai usaha untuk mendidik anak-anak secara emosinya. Petua nih boleh dilakukan oleh ibu bapa semasa anak sedang tidur. Sebagai ibu bapa eloklah kita cuba lakukan kepada anak-anak....Tawakkal pada Allah..semoga dikurniakan kebaikan untuk kita dan keluarga. 

 
 
Setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke ubun-ubun kepalanya sebanyak yang mungkin atau 100 kali.
 
Seterusnya, membaca Al-Fatihah 1 kali, Al-Insyirah ( Alam Nasyrah..) 1 kali. 
 
 
Bisikkan ditelinga anak dengan lembut dan perlahan-lahan ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya. Bisikan tersebut hendaklah berupa nasihat, pujian dan perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yang sedang tidur itu sangatlah berkesan kepada jiwa dan rohnya. 
 
 
Selain tu, ayah dan ibu juga hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan ubun-ubun anak. Niatkan dalam hati agar anak kita akan lembut hatinya dan menjadi anak yang baik budi pekertinya.....Insya Allah..:))
 
♥♥♥♥

Sunday, February 19, 2012

Muammar 8 Bulan

Assalammualaikum...

First of all...fyi, ini adalah entry tertangguh...dah lama duk dalam draft sebab tak sempat nak habiskan....masa tu last month kalut nak moving out..so, terlewat sudah..

Tapi takper...saya just nak update pasal perkembangan Muammar masa berusia 8 bulan.

At 8 month, Muammar dah tumbuh gigi ke-4....yeayy....sangat happy ibu dia nih...masa CNY tu, gigi keempat dah start crowning...no wonder 2-3 hari before i discovered gigi dia dah keluar, dia sibuk nak gigit orang aje...sampai saya pun geram sangat-sangat bila dia geget time BF...sampai merajuk tak mo susu kan dia kalau dia gigit lagi....tapi bila saya dah tau dia sebenarnya nak tumbuh gigi...cam nyesal pulak merajuk ngan anak sendiri...huhuhu. Sorry sayang, sebab ibu ter"emo" pulak.....tsk..tsk...

Sengehhhhhh...:D
And then, masa 8 bulan nih, Muammar finally go to another stage of movement..Dia dah boleh merangkak...another big milestone for a baby...:D

Masa mula-mula dia belajar merangkak tu, dia merangkak 1-2 pace aje..pas tu duk menyusup cam asykar balik pulak....otot kaki tak kuat lagi kut..bila merangkak rasa cam dia lambat gerak...haaa..payah-payah sangat, menyuloq aje la..cepat sampai...:D Tapi after 2-3 hari dia try, dah boleh merangkak terus..langsung tak nak menyusup lagi dah....laju pulak tu...hehehehhe. Pandai anak ibu...ni yang sayang nih...:))

Berehat sebentar..:D
Then, bila Muammar dah pandai merangkak, means pergerakan semakin tangkas....hahahaha...makanya, perimeter bermain semakin luas la...klu dulu masa boleh menyuloq, main dekat-dekat jer..sebab penat nak meniarap jauh-jauh...bila dah merangkak, memang ronda satu umah la gamaknya....dari hall ke dapur...dari dapur ke bilik, dari depan ke belakang.....memang cerdik la dia ukur satu rumah... nak kira rumah abah dia besar mana agaknya....heh

Yezza...!!
Dah tu, makin banyak la benda yang dapat dia capai....semua nak amik...mula mengutip kata orang...itu yang saya risau...taku kalau dia jumpa benda-benda kecik yang kita tak perasan...contohnya macam dust ball...habuk yang menggumpal tu....nanti dia mesti nak masukkan dalam mulut....So, hari-hari pagi-pagi memang saya sapu rumah dan mop licin-licin...at least bila dia merangkak tak kotor baju dan tak de la dia kutip benda-benda kecik tu.

Merangkak pi sebalik sofa...main kat langsir
Masa umur 8 bulan nih jugak, Muammar makin menunjukkan kegemaran pada satu objek yang ketara...Nak tau apa dia...???

Muammar suka kipas angin..tak kira la kipas siling atau table fan...pantang nampak..mesti nak suka...kalau baring nampak kipas, mula la kaki tangan tak reti diam....godek-godek gedik-gedik...suka sorang-sorang dia..gelak hik-hik..tak paham betul ibu ngan abah dia tengok....pi supermarket nampak kipas angin yang display pun dia boleh suka..hik-hik gelak sampai jerit-jerit.....:) Even bangun tidur tiap pagi nampak kipas, terus senyum lebor-lebor....haaaiiih la Muammar....:)

Another favourite object - remote controller

Muammar punya favourite toys sekarang ada a few...tapi basically yang senang dia pegang dan boleh kunyah-kunyah....teether ada, tapi dia kadang-kadang cepat bosan..nak pi amik toys yang lain pulak. Ada duck toy, ada alphabet mat dengan soft  balls.


One of his fave toys - Little Ultraman (sebab boleh kunyah-kunyah...heheheh)
 Kalau jalan-jalan pi tesco ker, dah senang..sebab dah boleh duduk dalam troli..Dia pun suka, sebab pandangan mata dia luas..boleh tengok macam-macam..boleh excited kat macam-macam..:D We all tak guna stroller sebab Muammar tak suka masuk stroller..asik nak berpusing-pusing aja kejanya...Muammar ni, bak kata Tok dia, montot tak dan lekat kat lantai, dah kalut nak bangun pulak ...heheheh

Wah..syok nye duk dalam nih....:D
And Muammar akan berhenti main, tiap kali dengar azan....atau suara orang baca Al-Quran....yang ni memang sejuk hati bila tengok dia senyap tak berkelip mata tengok tv....kalau tengok yang lain-lain dia excited jugak, tapi bila azan memang dia senyap sampai la sudah....Pandai nye anak ibu....:))
video
Ok lah..itu aje cerita...nanti tunggu saya update Muammar 9 bulan pulak...

Buhbyeee...:)




Friday, February 17, 2012

Muammar's Separation Anxiety

Assalammualaikum...

Alhamdulillah..sekarang Muammar dah masuk 9 bulan....macam-macam perangai dah budak kecik tu...Seronok kan rasanya bila kita kenang-kenang macam mana anak kita dari tapak kaki sebesar 2 jari sampai dah boleh berdiri sendiri...:D

Hmm...niat hati nak update pasal Muammar 9 bulan..tapi saya teringin nak wat entry pasal salah satu perkembangan terpenting bagi Muammar... atau mana-mana baby.

Separation Anxiety......pernah dengar?


Kalau dalam bahasa mudah nya separation anxiety ni kita kata baby akan melalui fasa di mana baby akan rasa takut bila tak nampak mak ayah dia....macam dah hilang dari pandangan dia...nanti baby akan nangis atau akan tunjukkan tanda-tanda keresahan dan kerisauan.....

Lately, seminggu dua nih, Muammar mula tunjukkan tanda-tanda dia susah hati bila tak nampak saya atau abah dia...Sampaikan saya nak pi toilet sekejapan aja pon dah nangis...nangis bukan slow-slow...terus jerit cam kena cubit sampai meleleh air mata ngan hingus sekali...sedangkan saya masuk toilet seminit tak sampai...masuk pun ala cepat-cepat aje...huhuhu

Wat muka kesian minta didukung...:)
Ibu masak..Muammar pun nak teman..
 So, saya pun google la apa yang patut dibuat nak handle kes separation anxiety nih...

Separation anxiety nih sebenarnya satu fasa yang normal dan positif dalam perkembangan baby. Biasanya boleh terjadi semasa baby dalam usia 7 bulan ke 18 bulan. Jangan risau...actually it IS a positive sign, sebab itu indicate that baby and parents had already create a good bonding....Isn't that good?? Baby dah kenal parents dia...dan lagi satu ia menunjukkan perkembangan intellectual baby yang sihat... Dalam erti kata lain , anak kita sebenarnya menjadi semakin BIJAK!!!! :D

Bijak Muammar ibu nih...D
Biasanya baby yang mengalami separation anxiety nih akan nampak macam nak sentiasa memerap ngan parents dia, tak leh hilang mak pak dari depan mata cam Muammar tuh...ada yang tak nak pi kat orang lain, nangis bila orang lain pegang, which Alhamdulillah, this is not happening to Muammar..dia sentiasa friendly..sapa hulur tangan, dia nak mengikut aja....

Ada jugak baby yang suka bangun malam dan nangis, tapi bila kita peluk nanti dia okay.balik....And Muammar bangun jugak malam-malam, tapi sebab nak susu aja..takde nangis-nangis..merengek skit-skit jer...:))

Salah satu cara nak atasi masalah ni, kita boleh try ajar baby kita yang mana kalau dia tak nampak kita, tak bermakna dia tinggal sorang...Boleh ajar dia main cak-cak atau orang putih kata peek-a-boo. Boleh gak main sorok-sorok....Pi nyorok kat mana-mana, sebalik langsir ke, dinding ker, pintu pun boleh...then panggil nama dia..bila dia cari dan jumpa, senyum kat dia dan say good job pada baby...so that dia tau la, even tak nampak kita, kita masih ada dengan dia..

Cak-cak Muammar...:)
Lagi satu, boleh juga kita keep on calling nama dia ...contoh kalau kita masuk bilik, kita panggil baby kita...cakap-cakap dengan baby....kita nyanyi pun boleh...supaya baby kita still dapat rasa yang kita ada dekat-dekat dia walaupun dia tak nampak kita...Yang nih memang saya selalu buat....kadang-kadang menyanyi la...gelak-gelak bila kat dapur masa Muammar  main kat hall...saja nak bagi riuh umah...:)  Selalu jugak saya sembang-sembang ngan Muammar, cerita every single thing yang saya tengah buat....kemas rumah ker, cuci pinggan ker, masak ker,....Kalau orang dengar, mesti ingat ramai orang ada dalam rumah, walhal ada saya ngan budak debab nih aja...hahhaa

Muammar nyorok belakang sofa yer...:D
Ada a few tips yang saya boleh share pasal Separation Anxiety nih....So, hopefully it will be helpful to you parents..:D

1. Let your baby to be baby - secara amnya all babies memang rasa insecure sejak lahir...so, takpe, layankan aja...bila dia nak dengan kita aja, maksudnya dia nak security dan rasa safe..dan tandanya dia sayang kat kita. Bonding dengan parents dah kuat....baby lebih trust pada parents. So, buat bodoh pada orang yang kata kita terlalu manjakan anak bila baby asik nak duduk memerap dengan kita aja. Kita tau yang sebenarnya anak kita pandai dan dah memahami perasaan dia sendiri....

Salah satu attention divert-er untuk my baby
2. Dont worry about spoiling the baby with much love - baby yang dapat perhatian secukupnya akan jadi lebih berkeyakinan dan rasa security yang tinggi bila dewasa...Lagipun, bila difikirkan...masa tahun-tahun pertama nih aja baby needs close attention...nak create strong bonding dengan kita...bila baby dah pandai main....sibuk nak main jer..kalau dah sekolah esok-esok  lagi la sibuk ngan aktiviti harian...dengan kawan-kawan lagi..kalau dah besar, dah keja dah kawen..lagi dia tak perlukan our attention kannn???:((

3. Do not sneak when you have to leave - jangan curi-curi pergi bila terpaksa tinggalkan baby. Yang lebih baik, cakap pada baby kita nak ke mana...pujuk baby dan explain kita nak wat apa..nak pi keja ke, pergi kedai ke, ke toilet atau apa-apa la...boleh jugak nak babai sambil senyum-senyum...just explain to your baby....sebab kalau kita just tinggalkan baby, perasaan takut dan kerisauan baby lagi bertambah sebab dia rasa dia tak tau kita ke mana...dan boleh menyebabkan baby hilang trust pada parents...

Muka susah hati cari ibu
4. Express positive attitudes - bila kita nak tinggalkan dia, kena tegas. cakap pada baby baik-baik...jangan risau baby tak faham...actually itu satu latihan komunikasi untuk dia dan baby memang cepat belajar...jangan under estimate ur babies' ability. Tinggalkan baby dengan senyuman...peluk..cium....tepuk bahu dia....bagi dia rasa calm...dan dengan yakin..so bila kita pun confident, baby pun akan hilang rasa takut dia jugak..

5. Let your baby initiates separation - yang nih, Muammar selalu buat. Bila dia tau ibu ngan abah ada kat hall, dia suka pi merangkak kat dapur..main sorang-sorang..tak pe pun ..tak nangis pulak even tak nampak ibu ngan abah...as parents, biarkan aje..just perhatikan yang dia okay aje...so that, baby got the idea, parents ada kat mana dia tinggalkan tadi..and he is safe to explore the world on his own...

Suka main kat langsir ibu
Main tengok-tengok gambar
6. It's okay to have lovies - Lovey atau mainan atau objek yang boleh jadi friend baby kita...contoh, ada animal toys ker..atau selimut...something yang buat baby kita rasa tenang dan happy bila kita takde..at least , those things akan kurangkan keresahan baby  tu. Rasa cam dia ada teman..

Muammar and his giraffe, Jojie..:))
Ada banyak lagi tips pasal separation anxiety nih....Yang saya list kat sini lebih kurang aje...yang penting-penting.....for the rest info....Boleh cekidaut kat sini.

Harap-harap this phase akan cepat berlalu untuk Muammar...hehehe. Susah hati saya bila dia  merengek kerap-kerap. Haru-biru bila dia jerit everytime saya pi toilet...nanti jiran-jiran dengar sampai nak call talian NUR pulak ingat saya dera anak ..hahahahah....Sekarangnih, saya nak mandi pun kena tunggu dia tido....Adoiyyaaiiiii.....:P

But I am pretty happy that the fact is my baby is becoming smarter and smarter each day...:D Alhamdulillah...:D

Love....
XOXO..







Thursday, February 16, 2012

Senja di Sawah Nan Menghijau

Assalammualaikum...

Hi u olls....

Sebelum citer panjang lebar....Jom cuci mata tengok kehijauan bendang yang terbentang nih dulu.....

Sawah melaut hijau

:D

Sesayup mata memandang kan....... Angin bertiup tengok daun padi melambai beralun macam ombak halus......Nampak tak ada beza tone kehijauannya? haaa..yang tu la padi ditiup angin...nampak cam beralun cam ombak jer....:)


Yang ni, ialah pengusaha bendang tersebut....a.k.a my En Hubby...this is his part-time job...pembendang...hahaha...(ada ke istilah tu ekkk??? Belasah aje la...:D)

Petang Ahad lepas, kami balik kampung......yang ekceli every weekend pun balik jugak.....hehehe. 

Tapi petang tu, hubby ajak pi tengok bendang dia dulu sebelum sampai umah my MIL sebab nak tengok air bendang cukup ke tak....Dia memang pam air masuk bendang tu dari pagi sebab sekarang musim kemarau, bendang cepat kering...Tapi masalahnya, machine pump air tu kena pi check selalu, sebab banyak sangat kes curi pump air kat bendang lately....My hubby kata dulu takde pun..kalau nak tinggal pump 2-3 hari,  pump sampai air melimpah pun xde kes orang curi pump air....Sekarang ni macam banyak pulak pencuri-pencuri kat bendang....makin menjadi-jadi..

Tuan tanah tengah buat penilaian...heheheh
 Masa kitorang sampai dah kul 7 malam...gerak dari SP je dah dekat kul 6. So, petang tu dapat tengok sunset di tepi bendang.

My hubby ada pajak a few tanah bendang untuk dia usahakan....Yang nih yang paling dekat dengan umah my MIL..so, dia ajak la ikut sekali....yang lain-lain ada gak..tp jauh sikit...tak sesuai nak bawak Muammar....

Ambik kesempatan kitorang berposing ngan Muammar kat bendang...Tengok muka Muammar...happy jer kan??? Sebab dia syok banyak angin..hahahah. Tengok la tu..posing ngan senyum lebor nye....:D

Senyummmmmmm lebar....
Muammar yang excited nak turun kat tanah

Rasa cam damai jer tengok pokok padi yang subur menghijau tu....My hubby kata, bila tengok pokok padi dia sihat-sihat, rasa lapang kepala dia yang semak ngan keja-keja kat site...Cam hilang penat tengok hasil bumi yang diusahakan....

Dia kata, memang falsafah berbudi pada tanah tu sesuai sangat untuk dia...tengok padi hijau-hijau gitu dia  rasa hilang penat lelah berpanas buat bendang....

Ibu n Muammar
 Pokok padi nih dah usia dalam 60 hari..lagi sebulan setengah boleh kerat...My hubby kata tak lama lagi nak masuk isi dah la nih...Dia kata lagi, nanti bila pokok padi dah masuk isi, lagi rasa syok sangat-sangat....Masa tu memang rasa berbaloi tiap titik peluh jatuh kat tanah tu.....Wah, hebat pulak saya dengar bila dengar kata-kata en hubby ku....:D

Senja dah menjelma

Damai
Saya dah booking nak ikut hubby masa nak kerat padi nanti...Hubby dah janji nak bawak saya ngan Muammar ikut tengok mesin padi kerat padi...maybe Mac atau April....Nanti saya update pasal kerat padi ok...:D


Ok lah u olls....dah maghrib...jom balik.....:D

Wednesday, February 15, 2012

Gulai Daging "Special"

Assalammualaikum...

Jom masak gulai daging special....

Nak tau kenapa special....???????

Nanti jap lagi saya btau...:D

Jom masak dulu yer...

Masak Lemak Cili Api Daging

Bahan:

Daging special :)

1 kg daging
5-6 tangkai cili padi (suka pedas boleh letak lebih)
1 labu bawang besar
3-4 ulas bawang putih
2 inci halia
2 batang serai
3 biji kentang
Serbuk kunyit
Asam keping
Garam
1 biji kelapa

Cara-cara:

1. Bersihkan daging. Kalau nak cepat masak, hiris nipis-nipis sikit yer.
2. Kisar bawang besar, bawang putih, halia, cili padi dan serai.
3. Panaskan kuali. Masukkan daging dan  bahan dikisar. Masuk sedikit serbuk kunyit.
4. Bila daging dah lembut, boleh masukkan kentang, santan, asam keping dan garam ikut citarasa.
5. Rasa asam garam nyer....bila kentang dah empuk, boleh la hidang dan makan bersama nasi.

Tara........dah mendidih.

Guali dah mendidih. Masak dah la nih...:D
Okay, nak tau kenapa saya kata gulai daging special....???????



Nampak tak daging nih? Kalau u olls nak tau, ini la daging kijang.

Kalau tengok betul-betul, daging kijang nih lebih merah berbanding daging lembu....Tekstur lebih lembut...tak de urat-urat keras cam lembu atau kambing. Masak pun kejap je dah lembut.

 Mana dapat????

Atually ada kawan my hubby yang pi memburu kat hutan somewhere kat site projek dorang....so, dapat kijang beberapa ekor....

Sekilo harga RM45...Hubby request 2 kg, tapi dapat 1 kg aje...takpelah...ada jugak rezeki nak merasa daging kijang...Alhamdulillah....Muammar pun dapat rasa jugak...:D

Gulai lemak cili api daging kijang.....:D
Sorry, gambar gulai nih kurang kuning gulainya..tak tau pasal ape...tp in real kuning dah...tp yang ni nampak kelabu sikit sebab dah blend dengan air daging agaknya...Lagipun, picture di snap masa gulai tengah mendidih...heheheh. Yang dalam pingan telah terlupa lah pulak....Sorry...

Ok la..selamat mencuba.....:D

Tuesday, February 14, 2012

Muammar Goes Swimming.......

Assalammualaikum....

Hari ni nak cerita experience Muammar pi swimming...............

Alamak..silau la ibu....:(

Floating ajer yang sebenarnya...ngeeeee....


Excited nak peluk bola..tapi besar sangat tu..tak muat pelampung laa...
Yang ni kak Safiah dia yang rajin main ngan muammar...Tolak pelampung Muammar, baling-baling bola....Main chak-chak ngan Muammar......Ibu Muammar duk belah tepi pool aje...basah sampai takat lutut aje....heheheh


This was actually happened a few weeks ago.....Lambat sikit pulak nak citer ek....???:P

Hari tu my hubby ada fishing trip 2 hari 1 malam kat Pulau Sayak dengan my in-laws yang lelaki semua...So kami yang wifey-s nih stay kat rumah Pak Ngah Muammar di Bertam.... Then Mak Ngah Muammar decide nak bawak kids semua pi swimming....So, beramai-ramai la kekanak tu excited pi swimming kat kolam.....

Comel..comel...comel..
At first, Muammar masuk dalam float tu wat muka ketat..senyum pun tak mau...takut agaknya tengok air banyak...tangan duk gapai-gapai nak pegang tangan ibu dia....Pastu wat badan gigil-gigil...sejuk kut mula-mula kena air tu....That day was sunny, tapi quite breezy skit laa....

But then, after a few moments, tengok Muammar nampak dah get comfortable....Safiah rajin melayan dia tolong tolakkan float tu....Muammar mula godek-godek kaki...Dah boleh senyum-senyum  sengeh-sengeh.....Dia just realised kut dia boleh move dalam float tu...hehehe

Dah boring float duck, pinjam float mushroom Kak Marsha pulak yer...

Nyum--nyum...cedapnyer......

Ngeeeee........nasib baik tak bocor kena gigi Muammar kan..????:D
 Excited aje tengok Muammar...lagi excited bila dia tengok semua sepupu-sepupu dia terjun sana sini dalam pool tu....Kemain galak lagi dia jerit-jerit excited....Tangan tepuk-tepuk air kaki godek-godek....Splish-splash....splish-splash...:D

Say cheese................(^_^)
 Gambar last before balik umah...Ada Safiah, Ain dengan Dik Mat...Yang dalam foat duckling tu, Marsha....semua tu sepupu Muammar...Marsha tua setahun dari Muammar..and they share a sama birth date..:D

Hmm, Muammar suka je main air...nanti-nanti boleh ajak abah pulak bawak Muammar pi swimming....:D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...