Wednesday, November 30, 2011

Because This is Beautiful

I post this as an entry in my blog in case i might lost the web. But you can always back link to this original site.

Source: http://theleakyboob.com/2011/08/baby-explains-normal-newborn-behavior/


Baby Explains- Normal Newborn Behavior

By Diana Cassar-Uhl, IBCLC




Dear Mommy,

Thank you so much for breastfeeding me! You probably already know that your milk is designed especially for me, and is better than anything else you could feed me. I know that right now, you feel like your friends who aren’t breastfeeding their babies seem to have an easier time of things. Those other babies sleep soundly and longer between feedings, they drink so much, and they don’t fuss to eat all the time like I do! I can tell you’re getting a little bit frustrated, and I hear all the advice you’re getting … my grandma says you weren’t breastfed and you turned out just fine, my daddy says he feels like he can’t do anything to soothe me, and that lady with the cold hands that you call “doctor” gave you a can of something that she says will help me grow faster. You’re tired and frustrated because taking care of me just seems too hard, but please mommy, before you give up this yummy breastfeeding thing, let me explain some of my behavior to you. It might help you feel better.

First, if you and I were separated after I was born, for any reason (maybe it was hospital protocol that I be left under a warmer, maybe you were recovering from surgery), I’ve got some catching up to do, because I probably lost more weight than my friends who got to stay close to their mommies. It’s OK … I’m really good at letting you know when I need some more calories, but it’s important that you let me breastfeed lots and lots, even if my grandma says “he just ate!!” In my first few days, the nurses at the hospital might tell you I’m hungry and your body can’t make enough milk for me … but mommy, that colostrum from your breasts is some awesome stuff! It’s packed with protein, which binds to any bilirubin in my body (elevated bilirubin causes jaundice in more than half of newborns) so I can poop it on out. It’s also a great laxative, which makes it easy for me to get all that black, tarry meconium out of me and we can move on to the seedy, yellow-brown poops that are much easier to clean off my sweet tushie. Now, the colostrum is really thick and sticky, and I’m so small and still figuring out how to move my tongue, and we’re both still trying to get comfortable together, so it might take me 20 minutes or longer to suck out just ONE TEASPOON (5-7 mL) of that liquid gold.


But it’s OK, mommy! You know, there is really nowhere I’d rather be than in your arms, hearing your sweet voice and smelling you — even though you haven’t had a shower since before I was born, you’re just delicious to me. And something else you should know about me … even though I have a really cute “Buddha belly” that looks all chubby, the capacity of my stomach on the day I’m born is just 5-7 milliliters – that’s the size of a small marble! You’re the smartest woman in my whole world, so I know you see the connection here! The amount of colostrum in your breast is exactly the capacity of my tummy! My stomach walls on my first day of life are very rigid and won’t stretch; this is why, if anyone tries to feed me with a bottle, I’m going to spit most of it back up again, even though I eagerly suck at it. See, mommy, I only have two ways to send and receive information from my brand-new world – I can cry, and I can suck. I can’t see much, and all these sounds are so much louder than when I was inside you, and I can use my hands to help me orient myself on your breast, but crying and sucking are pretty much how I make sense of everything.

I know it seems really confusing, mommy, that I would want to suck and suck and suck even though my tummy is full. When I suck, lots of great things happen for both of us. I keep my own digestion moving by triggering the involuntary digestive muscles in peristalsis – moving the contents of my stomach along because I’m still moving my mouth and tongue, which are the beginning of my digestive tract. When you let me do all this suckling at your breast, I can very easily regulate how I suck, depending on why I’m sucking at any given moment. You can probably feel when I’m suckling nutritively and swallowing lots of milk, and when I’m kind of relaxed about it, feeding sort of like I’m savoring a bowl of ice cream … you know how sometimes, you scrape just a tiny bit onto your spoon, because you want it to last a long time? To me, you’re better than ice cream! But on a bottle, it’s impossible for me to suck and not get whatever’s in there, and that’s confusing to me, so I might keep sucking because that’s what my instinct is telling me to do, or I might realize my tummy hurts (because even on day 10, my stomach capacity is only a ping pong ball) and I’ll cry and cry because all I really know is crying and sucking!


A word about these instincts I feel … I really can’t help it, mommy, that I want to suckle so much. It’s just how I came out, and there doesn’t seem to be much that I can do about it. Please believe me, I’m not trying to trick you! In a few weeks, this need lets up a tiny bit, but for now, suckling is my M.O. But, do you want to know something really cool? I’m not the only one who benefits! When I suckle at your breast in these early days, your body actually activates prolactin receptors! Isn’t that amazing? In my first two weeks, the higher I make your prolactin levels go (my suckling triggers a prolactin surge in your body), the more of these receptors get activated in your breasts, and the higher your potential milk production will be for as long as you choose to breastfeed me. That’s one reason your lactation consultant tells you to wait on introducing that bottle or that binky– this prolactin receptor thing only happens for the first 10-14 days. After that, the prolactin surges when I breastfeed are much smaller, so the more receptors there are to gobble up what prolactin is there, the more easily you’ll make all the milk I need.

Besides prolactin, there’s oxytocin, another hormone I activate when I am at your breast. Oxytocin is part of what makes you so addicted to me! It’s “the love hormone” and it helps you feel relaxed and content when we’re breastfeeding. Go ahead, mommy, exhale and relax! It’s OK! Oxytocin release is triggered by nipple stimulation, not necessarily milk removal (though when things are going well, my stimulation of your nipples usually means I’m removing milk!). Now, I know this might sound a little awkward coming from your baby, but I need you to know something about oxytocin. There are only three events in your life that trigger oxytocin release: nipple stimulation (like when I’m breastfeeding), labor (the oxytocin released during childbirth stimulates uterine contractions, which is why nipple stimulation might be suggested when labor stalls, and also explains why sometimes, after you breastfeed me, you feel an increased expulsion of lochia and maybe some cramping), and … orgasm!! Isn’t neat that the same hormone plays a part in making me, birthing me, and feeding me, and it’s a hormone that makes you feel GOOD to do all three?



Mommy, I know you are trying your very best for me and you’ve been worried about whether your body can satisfy my appetite. I know you’re used to being able to measure everything, and your breasts don’t have markers on them to tell you how much milk I got. Maybe you used a breast pump, and that confirmed your worries that there isn’t much milk there – but mommy, please understand that a good pump can mimic me, but your body wasn’t designed to have all these wonderful hormone surges for a cold piece of plastic with a noisy vacuum motor. You know that feeling you get when you hold my warmth and weight, smell how delicious I am, and nom nom nom on my fat cheeks? That feeling helps you make milk! That feeling is part of the whole system that was designed to make you need to be close to me, just as much as I need to be close to you. And mommy, I know you’re very busy, and important, and there’s so much you used to do before I came, and I know right now, it feels like you’ll never do those things again, and our house is getting messy, and maybe that scares you. 

But please know, every moment you spend holding me, every time you gaze lovingly at me, and every hour you spend breastfeeding me in these early days is so important to me, because you’re all I know. I love daddy and grandma and all of our friends, but I’m designed to be happiest and least stressed when I’m with you. Can you wear me in a sling or soft carrier after I’m milk-drunk? I really like listening to your heart beating while I sleep, and you are warm and soft and smell so good. That space between your breasts is perfectly sized for my head, and there’s nothing I like better than the feel of your skin against mine. Well, maybe there is something I like better … I love it when you sleep next to me after we’ve been breastfeeding. Oh, mommy, when you nurse me while lying down, you relax and your milk flows so nicely, and I feel like you’re so happy to be with me, and I’m very special to you because you don’t have to run off and do something else as soon as I’ve let your breast go.



And mommy, I have a promise to make to you. I can’t say for sure when it will happen, but there will come a day when I need you a little bit less intensely. My feedings will get more organized, my weight gain will stabilize, and sometimes, I’ll even like when my daddy or grandma or other loving person holds me. But today, I need you. You’ll always be my number one, even after we’re done breastfeeding, but I will learn, like you did, to defer my needs and to trust others to meet them once you and I get a good thing going. Thank you so much for all you’ve done for me so far. Until you start giving me an allowance, I hope my good health, sweet smiles, coos, and giggles will sustain you!

Love,

Baby

Wordless Wednesday: And It Was All Yellow....


Friday, November 25, 2011

Ibu, I'm Stuck !!!

Assalammualaikum...

As Muammar is now 6 MOS, he really one active little hero. Selagi tak tido, hobi sekarang golek-golek sambil berguling-guling. Kadang-kadang mata dah pejam pun, kalau dapat berguling meniarap, boleh lagi guling-guling 2-3  kali.... Tak kuasa saya nak tegah...bagi je dak kecik ni explore sesuka hati dia.....

Selalunya, kalau saya nak wat keja rumah, saya biar jer dia golek-golek sambil main. Sesekali saya duk perati la jugak, kut-kut tergolek ker, hape ke.....

Tapi selalunya dia akan jerit nangis sebab tersekat kat bawah sofa....Mula-mula dia golek-golek pusing 360 darjah..pastu bila dah stuck, muka susah hati. Then nangis pulak minta tolong...Kadang-kadang kelakar saya tengok perangai dia nih.....Saja biar dia lama sikit nangis....( apa la punya kejam ibu dia nih...:D)

uhuk...uhuk....

Ngeeeeeeeeee......!!!!
Huuuuu....huuuuuuu...huuuwaaaaa....!!!!!!
Tapi tak lama la pun...pas tu saya tarik dia kuar dari bawah sofa tu..

Dan tak lama pas tu gak , ini lah budak kecik nih....

Time kasih ibu..:D

Sudah boleh sengih kembali.....

Dan aksi melasak bermula sekali lagi..........

Hmmmm.....Main la Muammar ooiii....:))

Tuesday, November 22, 2011

Tu Dia Gigi Sulung Muammar....!!!

Assalammualaikum....

Hai semua...hari ni saya excited terlebih....seperti tajuk entry ni, itu la penyebabnya...heheheh

Petang tadi, masa saya tengah main-main dengan Muammar, golek-golek atas katil, saja la suh dia buka mulut...

"Teeth..mana teeth...meh ibu tengok teeth sket..." raba-raba gusi dia..sebelum nih memang selalu rasa gusi dia tu...dah keras-keras, dah nampak putih-putih skit..tapi tak rasa pun lagi gigi yang  benarnya....

Tapi tadi, terkejut plus exsaited...heheheh...sudah ada gigi yang muncul di bawah gusi nya itu...ibu dia pulak yang seronok...~even dalam hati makin seriau dia geget masa BF...huhuuu

Tak caya je rasa...tapi ni la buktinya.....

Tu..dah kuar..malu-malu jer kuar nye....tp dah bergerigi bila rasa ngan jari
Hehe...anak ibu dah besar la...Rasa bangga pulak...takpe la, sapa lagi nak bangga kalau bukan ibu dia sendiri kannnn???????:D

Another great milestone for my lil' hero Muammar....getting excited day after day...what more surprise can i get from him...

Love you la sayang ibu......

Monday, November 21, 2011

Happy 2nd Anniversary!!!


Firman Allah S.W.T. yang bermaksud :
“ Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya dan dijadikanNya di antara kamu (suami-isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir "
- Ar-Rum : Ayat 21 


Assalammualaikum....

Alhamdulillah.....hari ini 21 November 2011, genap dua tahun usia pernikahan kami suami isteri. Syukur saya panjatkan ke hadrat Illahi, masih lagi diri kerdil ini dipinjamkan nikmat perasaan cinta kasih sayang di muka bumi ini. Subhanallah...

Terasa diri saya benar-benar bahagia...Dikurniakan suami yang sangat menyayangi dan bertanggungjawab... Terima kasih Ya Allah, menemukan daku seorang teman yang mengisi kesunyian jiwa dan melengkapi kekurangan dan menutupi kelemahan diri ini..ditambah dengan kehadiran putera kami, Muammar Rafiqi yang dah pun 6 bulan...I feel complete and content...It's a true blessing....:D

Alhamdulillah Ya Allah, daku bermohon semoga diperteguh rasa cinta ini sepanjang usia kami dan jauhkan lah kami dari persengketaan...Limpahkan kasih sayang di dalam jiwa kami...janganlah Kau sisihkan kami dari rahmah-Mu dan janganlah disisihkan kami dari pandangan cinta-Mu..




"Ya Allah Ya Tuhanku, seandainya telah kau catatkan dia milikku, tercipta buatku, dekatkanlah dia padaku, satukan hatinya dengan hatiku, titipkanlah kemesraan di antara kami 
agar kebahagiaan itu abadi.
Dan Tuhanku Yang Maha Pengasih, seiringkanlah kami dalam melayari ketepian yang sejahtera, sepertimana yang Engkau kehendaki."
Terima Kasih Ya ALLAH....:)) 

Thursday, November 17, 2011

Kesian...Ini Budak Jatuh Katil...:(

Assalammualaikum...

Sebelum citer pepanjang, sila tengok gambar ni dulu...


See...merah sekelepup kat dahi, hidung, atas bibir....adoiiyaaiiii...meroyan ibu dia tengok budak kecik nih...gambar ni di snap selepas kejadian.....huhuhu

Tengah hari, biasalah, masak time...Muammar tido atas katil...saya dah kepung kiri kanan, depan tepi, atas bawah suma ngan bantal...lagi satu biasanya kalau dia bangun dia akan nangis...so, mesti logiknya saya akan dengar....jadi nya, aktiviti memasak adalah seperti biasa..

Tapi, pada hari kejadian, Muammar tak nangis bila jaga...tau-tau dengar dia nangis...saya pun berkejar le masuk bilik..tengok-tengok...Masya Allah anak den..

Tengah menjalar tertiarap menangis menjerit dengan penuh kasihannya....ibu dia ni pun apa lagi...capai dia cepat-cepat pi tangkap peluk...

"Adik, ibu minta maaf yer sayangg...Ya Allah..maafkan ibu yer...ibu tak buat lagi dah...maafkan ibu ye sayang yer..........." berkali-kali saya ulang minta maaf sambil pujuk Muammar..waktu tu tak perasan pun airmata saya sama je melelehnya ngan Muammar...emoosional sungguh la...sambil tu tak sudah-sudah peluk ciom kepala Muammar berkali-kali....

Mana tak cuak nye babe, takut kut-kut ada gegaran aper-aper ker..saya duk raba merata kepala Muammar..tanya dia maan sakit..(padahal mana la budak tu reti nak menjawab..iye dak..??) huhu. Saya tekan-tekan skit kepala dia kut-kut ada tanda sakit ape-ape, dia mesti nangis kan.....Tapi saya tangok muka dia jer yang merah menyala....

Nasib baik....Syukur sesangat...Rasanya Muammar jatuh tersembam kut. Bahagian kepala yang lain Alhamdulillah takder ape-ape...saya cek kaki tangan pun ok...then suh dia tengok saya..saya try agah dia, gerak-gerakkan mainan dia...pusing-pusing depan dia...macam-macam yang saya buat untuk tengok sama ada dia respon as normal atau tak.....(dalam hati berdebar-debar cuak giler kut-kut kang ada yang patah riuk ker, tercacat mana-mana...eeiisshhh...minta selisih malaikat 44...)

Alhamdulillah..semuanya ok...tinggal lagi yang merah tu nampak benjol sikit..cepat-cepat saya amik iron, demah yang merah tu ngan tuala suam....sambil tu mulut ni tak reti berhenti minta maaf ngan Muammar....huhuhu..bersalah tul rasanya....Dan nasib baik jugak, yang merah tu tak jadi benjol pun..menjelang petang, dah lega yang bengkak tu....

Ya Allah, Tuhan je tau perasaan saya....(meraung dalam hati)..lain kali memang kena hati-hati..budak kecik nih dah mula melasak... Memang tak menang tangan la jawabnya nanti nak kepung Muammar...

My MIL said, ada malaikat yang jaga baby nih..tu sebab masa jatuh atau kemalangan apa-apa selalunya baby-baby yang suci murni ni selalu je dilindungi....Jika benar la, Alhamdulillah....Saya pun pelik jugak sebab masa dia jatuh tu, dia tak tergolek, tapi dalam posisi meniarap sambil tegakkan badan...hmmmm...

Takpelah, semoga Allah sentiasa melindungi Muammar dan memberi perlindungan daripada bala bahaya....
( walhal dasar ibu dia yang cuai kannn....tsk...tskk...tsskkkk.....)
Ameen....




Wednesday, November 16, 2011

Update Muammar 1/2 Tahun

Assalammualaikum...

Alhamdulillah...sayang ibu dan abah ni dah 6 bulan umurnya...

Muammar 1 bulan.......

Sekarang, jom tengok budak 6 bulan nih..:D

"Lihat lah badan saya..sudah bam-bam kannn?????"


Woww....(aksi terkejut ibunya :O ) pantas masa berlari yer...anak den dah bosar..hahahahah...

Muka budak kecik ni pn dah makin lain....eeisshh...nampak cam tak sama pon dari masa dia sebulan kan???? physically, yup...makin besar aka bam-bam....kulit makin cerah, halus mulus lagi gebas-gebus..

Kad Klinik yang sangat memberangsangkan..heheheh
 Yang ni, carta perkembangan berat badan dia....tengok la tu, lahir jer dah 3.7 kg...by 6 month dah 8.6 kg...dan Alhamdulillah, dia masih BF dengan saya hingga ke saat ini....


Awww chhaaak!!!
 Enam bulan, dah boleh duduk macam nih...still kena ampu, tapi badan dah tegak..suka sangat saya tengok gambor ni....tombam-bam-bam anak den ni haa...:D

Yang ni pulak, style meniarap dah makin hebat...dah bole angkat kepala kuat-kuat...sekarang ni siap dah nak angkat-angkat montot dia...tangan pun dah up, macam nak wat pumping jer saya tengok.

Pas tu dah pandai bergolek-berguling satu rumah (baca: hall tv). Dari hujung karpet sana, sampai hujung sini....mentang-mentang belom boleh merangkak lagi, berguling adalah kepandaian dia untuk bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain untuk masa ini....penat saya tengok dia guling-guling..tapi dia ni jenis kuat akttif..tak reti penat..bila penat, dia tau nya nak tido jer..bila jaga, main aje keja nya...(takpe, bak tagline Milo..."Play More, Learn More"~hehehe) Waktu tu la pun dia nak belajar kan..let him explore this world...

Muammar juge sudah pandai ketawa mengekek..pantang abah dia main "makan budak", suka sangat la dia..ketawa bukan main...saya yang dengar pun tumpang happy..:D

Bila nyanyi lagu ABC, dia pun humming along....bila bagi makan petang-petang, tengok Upin Ipin, boleh gelak sorang-sorang...(cewahh...cam paham aje budak kecik ni...) saya layan kan jer....sikit-sikit tu bagi gak tengok tv...yang mana tak merosakkan tu, sikit ape salahnya....then, bila reading time, humming juga..maybe dia nak try imitate intonation masa saya baca tu....tapi masalahnya, bila buka buku, dia sibuk nganga-nganga mulut..nak makan buku...adoii la..penat ibu dia pegang...

Lagi satu, sekarang habit tido ialah mengiring....selesa agaknya...sekali tengok cam budak besar dah anak saya ni...Dah tu, bila golek-golek, suka wat badan bulat-bulat sambil angkat ibu jari kaki masuk mulut...haa, yang ni biasanya orang kata sebab nak adik lagi kan?? tapi mengarut la tu, sebabnya, from my readings, at this age, baby memang suka masuk thing dalam mulut...as they are trying to explore the 'taste' of this world...as long as they can grab anything in their fingers...masuk ke mulut la jawab nya...hehehehee

Hmm..ok lah...nanti saya sambung lagi...banyak no pulak bercerita yer tak....
*Pardon my dusty mirror* ~I snapped this pic while Mr Abah was playing mirror  'peek-a-boo'ing with our lil hero :D

There's nothing in the world could describe the pure satisfaction of raising a child of yours. As much as they are amused with YOU and the world, you'll learn that YOU are totally a lot more amused and mesmerized by THEM....each and everyday!!

Babai uolls...:D

Tuesday, November 15, 2011

He is Half-A-Year Old!!!

Assalammualaikum...

Yeayy!!! My baby is now another half-year till he turn 1-year-young (old). :)

Hari ni saya bawak Muammar pergi check up 6 bulan. Kena inject Hep B second dose. But that is not my concern at all..coz he never catch a fever everytime he had his immunisation injection. Rasanya this time pun he will do just fine...Sebab my Muammar is one healthy and strong baby boy :D

Okeh..Muammar sekarang weight dah 8.6 kg. Tinggi (panjang, should i say..) ialah 71 cm. And his growth chart is extremely beautiful...mcm nurse tu cakap..berat naik ok, sangat aktif dan alert. Saya rasa happy sangat sebab saya tau saya dah bagi yang terbaik untuk dia...sebab Muammar minum susu ibu...heheheh

Masa kat KK, punya la Muammar ni peramah...Excited bukan main tengok ramai baby kat situ. Mulut becok gugu gaga tegur semua orang. Ramai pulak yang suka mengagah dia..lagi seronok dia lompat-lompat excited. Lenguh tangan saya duk dukung dia.

Sekarang ni, Muammar dah pandai buat muka manja bila dongak pandang muka saya  and hubby. Cair nye tengok muka dia..Mesti semua mommies pun cam tu kan??? Rasa bahagia tau...

Dah tu sekarang pandai meniarap sambil berguling-guling..kadang-kadang bangun-bangun tido terus meniarap, guling-guling baru nak kuar suara...kelakar pulak tengok perangai dia tu....Saya layankan aje..Kadang-kadang biar dulu dia nanges, baru nk pi amik dia..Comellll....:D


Dia sekarang dah boleh didudukkan..hehehe..ni tengok la..dah siap2 encem-encem nak pi klinik....

I just love to see her growing every day...Time really fly fast... seems like it was only yesterday i gave birth to him and hold him snugly in my arms...tapi sekarang, no more snugly...sangat lasak dah dia..


Tapi saya tetap sayang Muammar saya...:D 


HAPPY 6-MONTH-YOUNG YAYANG IBU.




Wednesday, November 2, 2011

Manusia Apakah...????

Assalammualaikum...

Lokasi kejadian: Sebuah kedai runcit milik bukan Melayu
Masa: Petang selepas asar
Hari: beberapa hari yang lalu

Saya singgah kedai runcit ni..ibu saya memang suka pi sana..niat hati nak cari lulur susu kambing Purbasari yang best tu....Dengan pantas saya turun kereta terus masuk kedai menuju ke shelf bahagian perapian diri...

Selesai pilih apa yang saya mahu, terasa dahaga...saya pergi ke chiller 4 pintu di hujung aisle tersebut...tekak rasa cam nak minum susu la...sambil-sambil fikir nak beli air apa untuk hubby, terdengar suara seorang lelaki di belakang saya....

"Hoi..cepatla..nak beli air apa nih???" 

saya toleh, tengok ada sorang lelaki lewat 30-an, berselipar, kemeja-T dan seluar pendek sedang menjerit kepada isteri dan anaknya yang sedang berdiri di kaunter sambil memilih beberapa barang runcit yang lain. Tapi kelibat anak bininya tak pulak saya perasan...Cuma terdengar sahutan meminta si lelaki tunggu sekejap...

Si suami terus bertanya...dan isteri nampaknya tidak mendengar....lalu terkeluar bicara lelaki itu

"Hisshh..payah betul.... Nanti aku amik Carlsberg kang baru tau.....!!!"

Saya yang sedang memilih minuman rasa sentap sekejap..Terkesima....dalam hati , "bapak apa cakap macam tu kat anak bini dia...???? Ya Allah." 

Beristighfar panjang sekejap saya kat situ.....

Saya capai minuman saya, dan terus beredar ke kaunter. Lelaki tersebut masih memilih minumannya daripada beverages chiller tu dengan muka yang buat bodoh memandang saya berlalu....

Dalam hati, masih terkejut dengan kelancangan bicara lelaki itu..Semoga dia dapat mengawal bicara nya, agar anak-anak dia sok-sok tak dengar kata-kata tak beriman macam tu lagi.....


Hai la dunia..ini macam punya orang pun ada yer....:((
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...