Thursday, January 5, 2012

Muammar 7 Bulan

Assalammualaikum...

Orite, hari nih nak update pasal Muammar 7 bulan pulak...dah beberapa minggu masuk 7 bulan, tapi ibu dia baru nak update..tak kesah la tu..heheheh

 Kalau meniarap menyuloq (bak kata org kedah) memang dah laju...merayap menghendap macam askar dah saya tengok...hahaha. habis merayau satu rumah...tau-tau ibu dia cari dah jumpa bawah meja laa..sebalik sofa la....kadang-kadang tak sempat kejar..kita kata jangan, dia berhenti sat..tengok muka kita, senyum selebar-lebarnya..sambung balik pi kat mana dia nak pi....

Duk sengeh-sengeh bawah coffe table ibu tu pasaipa dik oiii???


Kalau Muammar tido pulak, dah macam-macam gaya..paling suka, Muammar tido meniarap..memang akan tido lena..kalau tak pun, mengiring....Then, kadang-kadang suka hisap jari. 

Part yang paling kelakar, kalau tetiba terbangun masa tengah tido, cepat-cepat nak bangun duduk..pas tu pusing keliling buat muka cemas.....kalau pusing belakang nampak muka ibu ngan abah..baru nak senyum..kalau bangun-bangun tak nampak sapa2...dah pandai nak jerit....pandai betul dia cari attention....

suka je saya usik dia..kalau-kalau nampak dia nak terjaga tu, saja jer sembunyi..nanti bila dia dah nangis, baru nak tunjuk muka....pas tu dia sengeh-sengeh..ok la balik...heheheheh

Nyonyot jari nak tido....
Dah pandai tutup muka jugak...
Hobi Muammar, pantang dapat benda di tangan, semua akan masuk ke mulut....tak kira la mainan dia ker, remote tv ker...kalau meniarap, dapat capai hujung karpet pun nak masuk mulut jugak...

geget keta nih..sedap kot???
ngap...nak masuk mulut dah...
bila dduk kat tepi meja, bucu meja pun nak gigit....

Adik...jangan !!!!
Lagi satu, Muammar suka buat badan keta kebal...up..up...badan nak merangkak dah kut...tetiba dah angkat montot dia jadi jambatan....dah tu dok goyang-goyang timbang badan...ala-ala push-ups pun ada rupa jugak saya tengok....:D

Lihat lah saya ibu...:D
 Kemahiran lain, suka menyembur....kalau dia excited....abes sumer dia nak sembur...ppfftttt...pffftttt..pppffttttt..... abes tempias sumer orang...tengok nih, dalam troli tesco nih pun, duk excited, nak menyembur jugak.....



He is also a real Abah's sweetheart....ibu marah sikit, abah cepat je backing tau..silap haribulan ibu pulak yang kena bebel ngan abah. Sabau aje la ibu pun kannn...sobb..sobb..:D

Nak tido, nak dengar suara abah dodoi..siap boleh gugu gaga dodoi sekali ngan abah dia...kalau ibu yang dodoi, dia dongak tengok muka saya...dia buat muka pelik jer...Hmmm..pandai sungguh la kamu ni kan.....

Abah's lil boy..:)
 Dan Muammar dah duduk dengan kukuhnya...yeayyyy...senang je dia nak duduk sekarang...cuma kadang-kadang nampak cam goyang-goyang lagi..tapi he is getting stronger and better at it everyday. Takmo baring-baring dah..kalau terjaga dari tido, terus bingkas nak duduk. Kadang-kadang dalam mamai bangun tido tu, mata pejam lagi, terus duduk...Kadang-kadang nak tergelak saya tengok.:D Gigih sungguh la dia....


Nak tukar pampers or nak siapkan dia pun makin challenging...Tengok nih, still in towel tapi dah bangun duduk....

Muammar dah complete 2 gigi tumbuh...senyum2 dah nampak gigi 2 pucuk....

Duduk dah tegak..gigi dah nampak..:D
Lain-lain, Muammar pun dah pandai menegur orang..pandai bersembang..cara baby la kan....:D  gugu gaga....kadang-kadang jerit kalau excited....especially kalau pergi tempat ramai orang e.g pasar malaam ker, or pi groceries shopping. semua dia nak tegur...kadang-kadang kalau dia dengar saya dengan Hubby bersembang pun dia menyahut jugak...cewah..macam paham aje kan...:D

Lagi satu, dia dah pandai main sendiri  dengan lebih lama..tak la terlalu mengharap saya akan teman dia macam dulu... Kalau saya masak, dia boleh main sendiri. Tapi still under close supervision jugak....risau kalau-kalu dia kutip apa2 bawak masuk mulut.

And last but not least, i can see that he is not really a little baby any more, he is now a little boy...Dah besar dah anak  ibu nih....Cepat nya masa berlari yer..... :'(

Ok lah..itu jer yang teringat...nanti yang lain-lain, update next month pulak lah....


3 comments:

izhu@n@ sh@msuri said...

semangatnye muammar..da bape kg ni maria?geram tol..

Farhieyatul said...

Alololo, tembamnyer dia....semangat sungguh, mama dia bg mkn apa nih? :)

Maria Hermosa said...

Ana~ dah 9.1 kg dak muammar nih...:D

Najuwa~ muammar peminm tegar susu ibu...even dah makan moi, nyusu kuat cam dolu2...heheheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...