Assalammualaikum...
Jom kita masak ikan sungai....hari nih saya nak share resipi ikan haruan..confirm tak da rasa hanyir dan yang paling penting gerenti sedap. Resipi dari arwah nenek dan resipi ni memang resipi turun temurun keluarga la kiranya. Orang-orang Negeri Sembilan memang pandai masak resipi nih...:D
Ikan nih fresh dari bendang okeh...heheheh. Ikan nih hasil tahanan bubu en hubby di bendang nye kat kampung MIL di Pendang. FYI, my hubby nih, weekend jer dia akan jadi petani jaya..berbendang .....heheheh
Resipi ni nama dia....
Sambal Lecah Ikan
![]() |
Sambal Lecah Ikan Haruan |
Bahan:
Ikan Haruan (atau keli dan sembilang pun boleh jugak)
2-3 labu bawang besar
2-3 ulas bawang putih
10 tangkai cili api
Segenggam daun kesom
Asam keping
Serbuk kunyit
Cara:
1. Ikan haruan dibersihkan dengan asam . Potong dan kelar-kelar yer.
2. Tumis cili padi yang telah ditumbuk sampai garing dan naik bau...mesti masak cili betul-betul kalau taknak sakit perut okeh.
3. Masukkan bawang besar dan bawang putih yang dihiris. Tunggu bawang besar sedikit layu.
4. Masukkan sedikit serbuk kunyit, asam keping, daun kesom dan garam. Tuang sedikit air.
5. Masukkan ikan. Tunggu mendidih dan bila kuah sudah kelihatan sedikit pekat, boleh tutup api dan sedia di makan.
Masakan nih memang mudah. Tapi rahsia kesedapannya terletak pada cukup rasa serasi asam, garam dan pedasnya. Kalau suka pedas, boleh buh cili lebih. So, make sure cukup komponen semua, blend well, gerenti sodap.....heheeh
Selamat mencuba..:D
No comments:
Post a Comment