Assalammualaikum....
Hari ni nak citer pasal masak... lama tak share pasal masak-masak kan..?
Ahad lepas my hubby pi memancing udang di Tikam Batu... Ni la hasilnya....udang galah sungai sepit biru....Cam ni la rupanya..:D
Hasil memancing my hubby |
Udang galah nih sedap isinya...lia-liat sikit...bila gigit memang rasa puas sebab terasa daging udang tu bila kunyah dalam mulut...lain kalau kita banding dengan udang yang kita beli kat pasar....
Kalau tengok, memang tak banyak sangat pun hasil tangkapan en hubby nih...boleh la sekali gulai....setakat cam gini, pi pasar pun boleh cari....tapi nak wat cemana..dah itu minat dia....
Hubby kata, thrill memancing udang tu yang best....baru syok katanya....kalau setakat nak makan udang tu...pi mancing kat pasar pun leh sangat dah....tapi thrill naikkan udang , yang tu memang tak dapat la kalau cari kat pasar ..:D
Banyak yang bertelur udang-udang nih... |
Tengok..ada telur la udang nih.... |
Ok la...jom kita wat masak lomak cili api N9 yang sodap dan sonang tuh yo....
Masak Lomak Cili Api Udang Galah
Bahan-bahan
Udang ( dah semestinya..:D)
4-5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
4-5 tangkai cili padi
2 batang serai
1/2 biji kelapa parut
Serbuk kunyit
Asam keping
Garam
2 biji tomato
Sehelai daun kunyit
Cara-cara:
1. Bersihkan udang
2. Kisar bawang merah, bawang putih, cili padi dan serai.
3. Perah kelapa dan ambil santan pekat sahaja . Masukkan semua bahan kisar dan santan ke dalam kuali.
4. Masukkan sedikit garam, serbuk kunyit dan asam keping. Didihkan kuah baru masukkan udang dan tomato belah empat. Sentiasa kacau kuah supaya tak pecah minyak.
5. Sebab udang cepat masak, sekejap aja boleh siap... dalam 4-5 minit. Bila udang dah merah, tomato dah lembut sikit, tutup api. Boleh tabur daun kunyit yang dihiris kalau suka.
6. Boleh lah makan...:D
![]() |
pic : googled |
Sorry, pic yang saya masak terlupa nak snap....So, google aje la....tapi rupanya sama la....heheheheh
Selamat mencuba yer....:D
p/s : udang boleh ganti ngan sotong kalau mau. Cara masak sama aje...:)
No comments:
Post a Comment